Home > Noticies

Estudi OMS sobre el consum d`alcohol i comunitat terapèutica ÍTACA

Espanya és un dels països de major consum per càpita d`alcohol, segons l`OMS, sent la mitjana Europea 10,9 litres per persona i any; i l`espanyola 11,2. A nivell mundial estem molt per davant de les taxes (6,2 litres per persona i any).

L`OMS estima que un total de 3,3 milions de morts a l`any a tot el món estan relacionades amb el consum d`alcohol, i és un factor clau en més 200 malalties. L`alcohol és una droga legal que compleix els mateixos criteris que qualsevol altra droga: tolerància, dependència física i psicològica i síndrome d`abstinència. És una de les substàncies amb més prevalença de consum a tot Espanya.

Per poder avaluar el consum d`alcohol s`utilitza la unitat de beguda estàndard més comunament anomenada UBE. Una UBE equival a 10 grams d`alcohol. Si tenim en compte les equivalències amb les begudes més comunes:

 1 ampolleta cervesa (250ml) 1 UBE. 1 litre 4 UBEs.

1 got o copa de vi (100 ml) 1 UBE. 1 litre 10 UBEs.

1 combinat destil·lat (50ml) 2 UBEs. 1 litre 40 UBEs.

 En funció de UBEs per setmana hauria 3 grups: baix risc, perillós i de risc.

 Consum de risc:

  • Homes: més de 28 UBEs a la setmana o 6 UBE / 24 hores almenys 1 cop al mes.
  • Dones: més de 17 UBEs a la setmana o 5 UBEs / 24 hores almenys 1 cop al mes.
  • Qualsevol grau de consum si es té antecedents familiars d`alcoholisme, menors, embaràs i lactància.

L`alcoholisme és una addicció clarament infradiagnosticada i infratractada. Tenint en compte el dany que representa per a la salut i la societat, no podem oblidar que el consum d`alcohol és la droga que cultural i antropològicament està més arrelada en la nostra societat. Per això és de vital importància el diagnòstic precoç en tots els recursos mèdics i socials; així com treballar la consciència social d`aquesta problemàtica actual.

 A Projecte Home Balears disposem de dos recursos per tractar l`addicció a l`alcohol. D`una banda, comptem amb un programa ambulatori destinat a perfils que mantenen una estructura personal, social i / o laboral. Aquests van 2 cops per setmana a grups d`autoajuda i té una durada d`1 any. D`altra banda, també hi ha la Comunitat Terapèutica d`alcohol de règim residencial, per a perfils més desestructurats; de la mateixa manera que l`ambulatori la Comunitat i la Reinserció té una durada d`1 any.