Home > Noticies

LA PRESSIÓ SOCIAL I FAMILIAR, I LA POR A UN ESTIGMA PER A TOTA LA VIDA ÉS MOLT MÉS FORT EN LA DONA QUE EN L`HOME

  • El percentatge de dones que acudeixen a Projecte Home és molt menor que el d`homes: un 16% enfront d`un 84%.

    - Les dones solen comptar amb menor recolzament social familiar i, en conseqüència, major vulnerabilitat: un 10% viuen amb els seus fills, mentre que entre els homes només arriba al 1%, la qual cosa dificulta el seu accés a tractament.

    - Projecte Home aplica la perspectiva de gènere en totes les seves intervencions.

    Madrid, 10 de maig 2018.- El percentatge de dones que acudeixen a Projecte Home per tractar la seva addicció a l`alcohol i altres drogues és molt menor respecte als homes: un 16% enfront d`un 84%. “La qüestió de gènere es reflecteix també en les addiccions, amb una major dificultat per a la població femenina a l`hora d`accedir a programes de tractament”, explica Elena Presencio, directora de l`Associació Projecte Home.

    “La problemàtica de les dones és molt diferent en molts aspectes, més greu i requereix una atenció específica”, afegeix Pedro Pedrer, president del Comitè de Jornades de l`Associació Projecte Home. Per això, l`ONG celebra les seves XX Jornades sota el títol: “Projecte Gènere: Visió Integral de la Intervenció en Addiccions”, que comencen avui. L`objectiu d`aquestes jornades és doble: presentar formes d`intervenció a la llum de la recerca i l`evidència científica; i promoure l`actualització i la reflexió permanent respecte a l`abordatge del gènere en el treball amb addiccions.

    Elena Presencio parla de la “invisibilització” de les dones en l`àmbit de les drogodependències. “Cal assenyalar que si per a una persona amb addicció és difícil reconèixer que té un problema, aquesta dificultat s`agreuja molt més en la dona”, apunta. La directora de l`Associació Projecte Home, que representa als 27 Centres distribuïts a Espanya, subratlla que “la pressió social i familiar és molt més forta sobre la figura femenina que sobre la masculina, igual que ho és el temor a un estigma per a tota la vida”.

    “Sembla que els nostres programes no són del tot accessibles. És possible que ens falti molt camí per recórrer referent a la realitat que viuen les dones amb problemes d`addicció”, indica Pedrero, qui a la vegada és psicòleg i terapeuta del Centre de Projecte Home Jaén que dirigeix. No obstant això, agrega que l`ONG, aplica la perspectiva de gènere en tots els seus recursos: “la transversalizació comporta tenir en compte la perspectiva de dones i homes en l`elaboració i engegada de programes i intervencions”. 

    Perfil de les dones que acudeixen a Projecte Home

    Les dones ateses als centres de Projecte Home tenen una edat mitjana dos anys major que els homes, exactament de 40 anys. En general, les dones presenten un menor recolzament social familiar i, per tant, una major vulnerabilitat: un 10% viu amb els seus fills, mentre que entre els homes només arriba al 1%. “Les càrregues familiars poden ser una de les principals causes per les quals tenen més dificultat per accedir a tractament”, assenyala Elena Presencio.

    Aquest escàs suport social familiar, també provoca que el seu nivell d`estudis sigui sensiblement menor que en el cas dels homes. Així mateix, el seu estatus laboral també és més baix: compten amb major desocupació, més treball domèstic i jornades laborals més reduïdes. A causa d`això, les dones viuen en major mesura d`ajudes econòmiques externes no derivades del treball: familiars, amics i ajudes socials. En aquest sentit, els problemes d`ocupació preocupen en major percentatge a les dones (26%) respecte dels homes (22%) i necessiten assessorament laboral en major mesura (31%) que els homes (25%).

    D`altra banda, elles pateixen problemes de salut crònics que interfereixen en la seva vida en major mesura (41%) que els homes (29%). Com a conseqüència, prenen més medicació de manera regular (35%) que els homes (25%). Els problemes i trastorns mentals segueixen el mateix patró de severitat: les dones pateixen més ansietat i més depressió que els homes. Solament en el cas de les conductes violentes els homes refereixen tenir més problemes que les dones (42% enfront del 39%).

    Quant als problemes legals, són molt menors respecte dels homes. Al moment de l`ingrés només té causes pendents un 13% de dones enfront del 21% d`homes, i amb prou feines en un 3% el seu ingrés en Projecte Home ha estat suggerit per un jutge. En la mateixa línia, només un 3% està en llibertat condicional.

    El perfil de consum problemàtic és essencialment d`alcohol (un 49,6% de dones i un 35,5% d`homes) enfront del d`ells, que és la cocaïna (un 36% d`homes i un 25% de dones). L`edat d`inici en el consum tant d`alcohol com de la resta de substàncies, és més tardana en les dones que en els homes.

    Des de 2012, l`evolució de les dones ateses en Projecte Home ha sofert un lleu increment. Del 13,8% de 2012 (enfront del 86,2% d`homes) s`ha passat a un 16% en 2016.

    Com aplica Projecte Home la perspectiva de gènere?

    Projecte Home entén que la intervenció en addiccions des de la perspectiva de gènere és alguna cosa que s`ha d`abordar en tots els àmbits, des de la prevenció a la reducció del dany passant pel tractament fins a la reinserció soci laboral. Segons Pedro Pedrero, la qüestió de gènere no és exclusivament de dones: “solament des d`un camí comú que permeti llevar-se de damunt estereotips i barreres i comprometre`s en la consecució de nous models socials, podrem facilitar espais d`igualtat i equitat”.

    Per això, en els 27 Centres de Projecte Home es desenvolupen programes que aborden les necessitats específiques d`homes i dones, aprofundint en qüestions com la gestió emocional, l`autoestima, la dependència emocional, etc.

    En concret, Projecto Home compta amb programes i recursos d`atenció específics per a dones, com per exemple: programa de rehabilitació i reinserció per a dones drogodepenents amb fills al seu càrrec i/o dones gestants (recurs residencial); habitatges de suport al tractament; suport a dones drogodepenents víctimes de violència de gènere; atenció a víctimes de violència contra les dones (parelles de persones amb problemes d`addicció); competències marentales, etc.

    El programa de suport a parelles de persones en tractament es desenvolupa exclusivament amb dones, amb les parelles dels homes que es troben en tractament. D`una banda, és un grup d`alleujament emocional però al mateix temps és un espai de creixement personal per empoderar a la dona. Els objectius més importants que es treballen són: l`autoestima, l`alleujament emocional, el posicionament amb les parelles i amb la família de les parelles, el control d`impulsos, la gestió pròpia de les emocions (solen ser parelles depenents emocionalment), el no sentir-se culpables, etc.

    Als programes específics per a homes s`aborda: coeducació en la igualtat de gènere; construcció de noves masculinitats; competències parentals; violència de gènere; la quotidianitat de la desigualtat social, educativa, etc.; comunicació i resolució de conflictes; foment del pensament crític respecte a la qüestió d`igualtat, per trencar mites i estereotips, etc.

    Als programes mixts també es treballa: la prevenció de violència i relacions de dependència afectiva; la reducció dels factors de desigualtat, incomprensió i estigmatització de les dones; la importància dels rols; educació afectiva-sexual, etc.

    Així mateix, Projecte Home compta amb l`Escola de famílies online, dirigida a pares i mares amb fills i filles adolescents. L`objectiu és dotar de recursos a les famílies per fomentar valors, recursos i estratègies que afavoreixin la prevenció de conductes de risc en les i els joves.

    D`aquesta manera, Projecte Home vetlla per la transversalitat de la perspectiva de gènere, tenint en compte el perfil de dones i homes atesos. “L`objectiu últim és que aconsegueixin el grau d`autonomia personal suficient que els permeti estar en situació d`igualtat en una societat que té encara molt per fer referent a la perspectiva de gènere”, conclou Pedro Pedrero.

    Projecte Home neix en 1984 per oferir solucions en matèria de prevenció, tractament i rehabilitació de les drogodependències. Anualment tracta a més de 16.000 persones en rehabilitació i 65.000 en prevenció en 27 centres a Espanya. És la major ONG espanyola dedicada a la prevenció i tractament d`addicció a l`alcohol i altres drogues.

    COMISSIÓ D`IGUALTAT PROJECTE HOME BALEARS

    El principal objectiu dut a terme des de la Comissió d`Igualtat és vetllar per la igualtat de gènere dins de Projecte Home Balears.

    Recolzar i oferir als equips tant terapèutics com d`altres àrees, formació i assessorament en matèria d`igualtat.

    Donar visibilitat a la realitat que viuen les dones amb problemes d`addicció.

    Elaboració dels plans d`Igualtat en PHB.

    Coordinació amb altres recursos especialitzats en matèria d`igualtat.

    El treball de gènere en PHB s`inicia de manera específica en 2002, des de llavors hem crescut, ens hem format i hem oferit un treball de qualitat tenint en compte una perspectiva de gènere en el dia a dia de l`entitat.

    Dins de cada programa terapèutic existeix un professional que vetlla per la trasnversalitat de la perspectiva de gènere, tenint en compte el perfil de dones ateses i homes.

    El treball en matèria d`igualtat té en compte tant a dones com a homes, posant l`accent en la situació de vulnerabilitat i doble estigma que sofreixen les dones ateses.

    2013 elaborem el primer pla d`igualtat de l`entitat. 

    2015 ens constituïm com a comissió d`igualtat de manera permanent en PHB.

    2017 ens adherim al pacte contra la violència masclista de Palma

    2018 elaborem el II Pla d`Igualtat de l`entitat.

Info Cookies

Usem cookies, creiem que ajuda a tenir millors experiències web. Prem AQUÍ   per a més informació
Rebutjar Acceptar